نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
به گزارش توسعه و اقتصاد پایدار؛ حمید مجیدی مهر، رئیس مرکز قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه، در نشست چهلویکمین مسابقات بینالمللی قرآن کریم که در بنیاد پژوهشهای آستان قدس رضوی برگزار شد، اظهار کرد: مسابقات بینالمللی قرآن کریم چهل و یک دوره است که در کشور جمهوری اسلامی ایران در حال برگزاریست و اولین دوره آن در سال ۱۳۶۰ برگزار شد و دوسال پس از آن به دلیل ممنوعیتهای پروازی در جنگ تحمیلی این مسابقه برگزار نشد. نکته قابل توجه اینکه در دوران شیوع ویروس کرونا در بین ۲۷ کشور برگزارکننده مسابقات، تنها کشوری که مسابقات آن تعطیل نشد و بر اساس تکنولوژیهای روز دنیا به صورت غیر حضوری برگزار شد، جمهوری اسلامی ایران بود.
وی افزود: مسابقات قبلاً نیز در مشهد مقدس برگزار شده، اما فقط افتتاحیه مراسم بوده و در حرم مطهر رضوی نیز نبوده است، لذا این دوره پس از چهل سال از پایتخت سیاسی جمهوری اسلامی خارج شده و وارد پایتخت معنوی آن شده است و امیدواریم این موضوع تداوم داشته باشد. در این دوره از مسابقات برای اولین بار داوران وارد رایزنی با ما شدهاند و دلیلش فقط به خاطر حضور در حرم امام رضا(ع) است.
رئیس مرکز قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه بیان کرد: ماهیت مسابقات بینالمللی جمهوری اسلامی ایران برای بزرگسالان و رده سنی ۱۸ تا ۴۰ سال طراحی شده است، اما برای افراد زیر ۱۸ سال نیز مسابقات تلاوتهای تقلیدی را داریم که دومین دوره آن بلافاصله بعد از مسابقات بینالمللی در ۶ اسفند ماه با میزبانی استان قزوین خواهد بود و اگر در آن جشنواره به نقطه ایدهآل برسیم، در چند دوره آینده شاهد حضور نوجوانان ممتاز قرآنی جهان اسلام در مسابقات بینالمللی قرآن کریم خواهیم بود.
وی گفت: ۱۳ دوره همایش بینالمللی پژوهشهای قرآنی را داشتیم که در کنار مسابقات بینالمللی برگزار میشد و این دوره چهاردهمین دوره آن است، اما با توجه به اینکه سازمان اوقاف دارای تشکیلات علمی به اسم دانشگاه علوم و معارف قرآن است، این رویداد به دانشگاه واگذار شده است و با تمرکز ویژه برگزار خواهد شد.
مجیدی مهر ادامه داد: نرمافزار داوری برای اولین بار در جهان در دو دوره قبل رونمایی شد و مورد توجه بسیاری از کشورها قرار گرفت و اخیراً با سفری که به یکی از کشورهای مطرح برگزارکننده مسابقات داشتم تمایل داشتند که بتوانند نرمافزار جمهوری اسلامی ایران را داشته باشند و فضای بدون کاغذ را تجربه کنند. در مسابقات بینالمللی به دلیل تغییرات زبانی که وجود دارد، اینکه بتوان این نرمافزار را به زبان واحد رساند تا همه بتوانند از آن استفاده کنند، مهم است. در دوره گذشته به صورت پایلوت اجرا کردیم و در این دوره نیز اجرا خواهیم کرد و در دوره بعدی نیز امیدواریم بتوانیم از هوش مصنوعی استفاده کنیم.
رئیس مرکز قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه افزود: هدف اول از برگزاری این مسابقات، انس با قرآن کریم است. این موضوع در بخشهای مختلفی مانند مسابقات، محفل قرآنی، کلاس تفسیر، خط و خوشنویسی، ساخت فیلم و بسیاری از فعالیتهای دیگر خودش را نشان میدهد. هنگامیکه بخواهید فیلمنامهای در مورد یک پیامبر که نامش در قرآن به صورت مکرر آمده است، تولید کنید باید به آیات قرآن مراجعه کنید. در سریال حضرت یوسف(ع) قسمتی که استاد کریم منصوری تلاوت میکرد، باعث شد که بسیاری از افراد به قرآن مراجعه کنند و آیات قبل و بعد آن را بخوانند و حتی بسیاری از افراد همزمان با پخش سریال آن را در قرآن کریم معادلهسازی میکردند.
وی اظهار کرد: هدف دوم از برگزاری مسابقات بینالمللی این است که به دنیا اعلام شود نظام جمهوری اسلامی ایران، نظامی قرآنبنیان است. امروزه رسانههای دنیا به گونهای ایرانهراسی و شیعههراسی میکنند که در دورهای یکی از شرکتکنندهها که به ایران آمده بود، تصورش این بود قرآنی که در قفسههای مساجد ما قرار دارد با قرآن آنها متفاوت است که این شخض را به صورت اتفاقی در شهر تهران در مساجد مختلف گرداندیم و به او گفتیم که هر مسجدی را عنوان کند، به آنجا میرویم و میتواند هر قرآنی که میخواهد را از آنجا بردارد و تطبیق دهید.
مجیدی مهر افزود: فردی عنوان میکرد که بسیاری از جشنوارههای فیلمهای خارجی اساساً به فیلمهایی که سیاهنمایی جامعه ایران را به تصویر بکشند، جایزه میدهد و برخی از آنها هنگامی که به ایران آمده بودند گفتند ایران را در فیلمها به گونهای به ما نشان دادند که ما تصور میکردیم در ایران حتی اتوبان وجود ندارد و افراد با درشکه تردد میکنند، لذا در حوزه فعالیتهای دینی نیز همین اتفاق میافتد و هنگامیکه شخصی به ایران سفر میکند، با آشنایی با فعالیتها و قهرمانان قرآنی و فضای دینی کشور ایران زمانی که به کشور خود بازمیگردد، مبلّغی برای فعالیتهای نظام جمهوری اسلامی خواهد بود.
وی گفت: هدف ما از برگزاری این نوع مسابقات خواندن، شنیدن و دانستن قرآن کریم است، اما در کنارش تشویقهایی نیز برای برندگان داریم، ضمن اینکه جزء سه کشور برتر در میزان جوایز هستیم. امروزه نیمی از سفیرهای جمهوری اسلامی ایران درگیر فرایندهای مربوط به مسابقات بینالمللی هستند و امروز سفیر ایران به عنوان شخص پرچمدار قرآن در خارج از کشور کار میکند.
رئیس مرکز قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه اظهار کرد: امروز به فضل خداوند، مقاومت دست برتر را در منطقه دارد و ما نباید به این موضوع نگاه کنیم که فرماندهان بزرگی مانند شهید سید حسن نصرالله و شهید اسماعیل هنیه را از دست دادهایم. همگی شاهد بودید که در چند روز اخیر در غزه بلافاصله لباس پلیس را بر تن کردند و نظم و انضباط را خود مردم برقرار کردند که این موضوع برگرفته از تعالیم قرآن کریم است که نوجوانی از زیر آوار درمیآید و شروع به خواندن قرآن میکند. حتی در ماههایی که رژیم صهیونیستی در حال بمباران غزه بود، نوجوانی ۱۰ یا ۱۲ ساله را دیدم که خواهر کوچکتر خود را به آغوش کشیده بود و برایش قرآن میخواند، لذا علت موفقیت قطعاً همان آیات نورانی قرآن کریم بوده است.
وی بیان کرد: در سالهای گذشته شعار ما «یک کتاب یک امت» بود و سال گذشته شعار ما «کتاب مقاومت» بود که تمامی محتوا و قرعههایی که برای شرکتکنندگان انتخاب شده بود، آیاتی مربوط به استکبارستیزی و دفاع از مظلوم بود و حتی افرادی که از دیگر کشورها آمده بودند، نسبت به این شعار واکنش نشان میدادند.
رئیس مرکز قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه اظهار کرد: در سفر اخیری که به جنوب شرق آسیا داشتم، هنگامی که وارد آنجا شدیم به ما گفته شد با احتیاط صحبت کنیم، چراکه در آنجا جریانات فکری متفاوت است. هنگامی که وارد شدیم شخصی که پرفسور جلسه بود و باید پیش او در صحبت کردن احتیاط میکردیم، کیفش را باز کرد و چفیه فلسطین را به دور گردن خود انداخت و بیان کرد که ایران، کشوری بسیار قوی است و سپس به موشکها اشاره کرد و گفت که شما پشتوانه مقاومت هستید و در واقع مسلمان واقعی شمایید.
وی افزود: هزینهای که در مسابقات صرف میشود، با برکت است و این بودجه از محل موقوفات تأمین میشود و به یقین علت ماندگاری این مسابقات نیز نفس حق این واقفان خیراندیش است که امروز باعث شده ۴۱ دوره بینالمللی، ۴۷ دوره مسابقات سراسری و بیش از ۲۰ دوره مسابقات نغمات دینی برگزار شود. واقفان خیراندیش حدود ۵۰۰ سال پیش اموال خود را در راه خدا وقف کردند و امروز ما از ثمرات آن بهرهمند میشویم. همچنین بخش عمدهای از هزینههای برگزاری مسابقات توسط موقوفه گوهرشاد تأمین میشود. در مسابقات اخیر که در تبریز برگزار شد نیز ساختمانی به ارزش بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان به اعتبار مسابقات وقف شد.
حجتالاسلام والمسلمین محمد احمدزاده، مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی در ادامه این نشست خبری اظهار کرد: شعار ما در برگزاری مسابقات قرآن، کتاب واحد و امت واحد است و با اشاره به مفهوم این شعار باید گفت در جوامع اسلامی اشتراکات فراوانی داریم که از آنها غافل هستیم و یکی از آن اشتراکات مهم، وجود قرآن کریم است.
وی ادامه داد: فرصت برگزاری این مسابقات آن هم در سطح بینالملل، همگرایی و هماهنگی بین جوامع اسلامی را به یک نقطه کانونی و اساسی انسانساز که نسخه حیات طیبه انسانی را ارائه کرده است معطوف میکند و این نقطه کانونی که وحدت و اشتراک ما است باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد و یکی از راههای این تأکید و توجه، برگزاری همین مسابقات قرآنی است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی افزود: مسابقات بینالمللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران یکی از مسابقات مطرح در سطح بینالملل است و فرصت حضور کشورهای مختلف در جوار مضجع مبارک امام رضا(ع) با محوریت قرآن کریم یک بازوی قدرتمند در دیپلماسی فرهنگی و قرآنی جمهوری اسلامی خواهد بود.
احمدزاده گفت: وجه تمایز این دوره از مسابقات نسبت به دورههای پیشین آن است که قرآن با عترت جمع شده و مسابقات بینالمللی قرآن در محضر امام رضا(ع) برگزار میشود که این یک ویژگی ممتاز در این دوره است.
وی با اشاره به رشتههای این دوره از مسابقات، اظهار کرد: ۳ رشته برای برادران است که شامل رشتههای حفظ کل، قرائت تحقیق و قرائت ترتیل خواهد بود و برای خواهران نیز ۲ رشته حفظ کل و قرائت تحقیق پیشبینی شده است. افتتاحیه این مسابقات در روز هفتم بهمن ماه و اختتامیه آن در ۱۲ بهمن ماه و به احتمال زیاد با حضور رئیس جمهور، به عنوان سخنران اختتامیه برگزار خواهد شد. همچنین مسابقات از ۸ تا ۱۰ بهمن نیز در نوبت صبح از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۱:۳۰ ویژه خواهران و در نوبت عصر از ساعت ۱۴:۳۰ تا ۲۰:۳۰ ویژه برادران اجرا خواهند شد.
احمدزاده با بیان اینکه برگزاری مرحله نهایی مسابقات، ۱۱ بهمن ماه در تالار قدس رضوی پیشبینی شده است، افزود: ستاد مسابقات عملاً از چند ماه قبل تشکیل و هماهنگیها میان دستگاههای مختلف فرهنگی، اجتماعی و سیاسی کشور و استان انجام شده است و کمیتههای مختلفی مانند فنی، اجرایی، فرهنگی، رسانه و اطلاعرسانی و بخشهای مختلفی که لازم بوده نیز شکل گرفته است. مرحله مقدماتی این مسابقات با شرکت نزدیک به ۴۰۰ نخبه قرآنی از ۱۰۴ کشور جهان به صورت ضبط داوری آثار از ۲۵ دی ماه انجام شده است و مرحله نهایی آن نیز در جوار بارگاه منور رضوی علاوه بر نمایندگان جمهوری اسلامی با حضور ۵۷ نفر از ۲۶ کشور جهان برگزار خواهد شد.
در چهل و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران که در مشهد برگزار خواهد شد، علاوه بر حضور داوران شناختهشده کشورمان، شاهد حضور داورانی از هفت کشور دیگر نیز خواهیم بود. از نکات قابل توجه در گروه داوری این دوره از مسابقات حضور یک داور از کشور مصر است.
در بخش بانوان افرادی همچون زهرا صریحینژاد، رئیس هیئت داوران – مرضیه دیانی از ایران و جوزیانا الیتاما از لبنان در بخش تجوید – هاجر حیدری از ایران و حلیمه السعدیه از اندونزی در بخش وقف و ابتدا – زهرا افخمی از ایران و مریم شاداب از افغانستان در بخش صحت حفظ – هاله فیروزی از ایران و نور نظام نجمالدین الحسنی از عراق در بخش صوت – ناهید سلطانی از ایران و بدریه العبدلی از کویت در بخش لحن – فهیمه ایزدی ناظر فنی و مریم سعیدی هادی حفظ به داوری خواهند نشست.
همچنین در بخش آقایان سیدعلی سرابی، رئیس هیئت داوران – بهروز یاریگل از ایران و طلال مسمار از لبنان در بخش تجوید – حمیدرضا مستفید از ایران و عبدالفتاح الکبسی از یمن در بخش وقف و ابتدا – حمید درایتی از ایران و مبین شاهرمزی از افغانستان در بخش صحت حفظ – علیاکبر کاظمی از ایران و محمدعلی جوین از مصر در بخش صوت – هاشم روغنی از ایران و میثم الرکابی از عراق در بخش لحن – معتز آقایی و غلامرضا شاهمیوه اساتید راهنما – مهدی حسنی، هادی حفاظ – سیداحمد مقیمی، ناظر عالی و دستیار ویژه رئیس ستاد مسابقات به داوری خواهند پرداخت.
دیدگاه بسته شده است.