در نشست خبری نوزدهمین نمایشگاه تخصصی دام ،طیور و آبزیان مشهد با اصحاب رسانه مطرح شد:

خراسان رضوی قطب پرورش دام کشور است

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: نمایشگاه‌ها از یک سو نقش معرفی استعدادها، مزیت‌ها و ظرفیت‌های بهره‌برداران و تولیدکنندگان را دارند و از سوی دیگر پلی برای تجاری‌سازی، بازارسازی و توسعه بازارهای هدف محسوب می‌شوند.

به گزارش توسعه و اقتصاد پایدار؛ دکتر غلامرضا قنبری در نشست خبری با اصحاب رسانه و خبرنگاران رسانه‌های گروهی، از آغاز به کار نوزدهمین نمایشگاه تخصصی دام، طیور، آبزیان، دامپزشکی و صنایع وابسته در محل نمایشگاه بین المللی مشهد از ۸ لغایت ۱۱ آذرماه خبرداد.

وی بیان کرد: در این دو سال  اخیر سعی کردیم رویکرد ما نسبت به نمایشگاه‌ها به صورت ویژه و متفاوت باشد. در گذشته نمایشگاه‌ها محل عرضه و مبادلات کالا و دستاوردها بودند، حال آنکه امروز می‌توان از ظرفیت آن‌ها برای معرفی و شناسایی استعدادهای تولیدکنندگان استفاده کرد.

وی با اشاره به آن که پس از گذشت چهار دهه از انقلاب اسلامی، می‌توانیم مدعی شویم که در رفع نیازهای غذایی جامعه، چه از نظر دسترسی و چه از نظر کیفیت، به لبه‌های دانش و استانداردهای جهانی نزدیک شده‌ایم، اظهار داشت: نخستین مسئله در دامپروری کشور بهره‌وری و ضریب تبدیل است. نمایشگاه‌ها از یک سو نقش معرفی استعدادها، مزیت‌ها و ظرفیت‌های بهره‌برداران و تولیدکنندگان را دارند و از سوی دیگر پلی برای تجاری‌سازی، بازارسازی و توسعه بازارهای هدف محسوب می‌شوند.

قنبری تصریح کرد: حرکت به سمت نمایشگاه‌های اختصاصی‌تر برای این است که واحدهای تولیدی مزیت‌دار با حضور در نمایشگاه‌ها بخشی از مسائل حوزه مربوطه را حل کنند. تلاش شده که حضور واحدهای تولیدی در نمایشگاه فراهم شود، زیرا راهبرد حل مسائل دامپروری کشور در واحدهای تولیدی است. لذا از این واحدها دعوت شده تا در نمایشگاه حضور یابند تا بتوانند راه‌حلی برای مسائل بخش ارائه دهند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی خاطر  نشان ساخت: زنجیره تولید و مجموعه خدمات مورد نیاز در نمایشگاه حضور خواهند یافت. از پیش‌نیازهای تولید که تامین‌کننده مواد اولیه هستند تا واحدهای تولیدی، کارخانجات و شرکت‌های تجاری در این نمایشگاه حضور خواهند داشت.

وی گفت: کارخانجات و صنایعی که تجهیزات نوآورانه دارند و در حوزه مکانیزاسیون و هوشمندسازی ماشین‌آلات کشاورزی فعالیت می‌کنند، برای حضور در این نمایشگاه دعوت شده‌اند. در کنار این‌ها، مجموعه‌های مرتبط با استانداردسازی و کیفی‌سازی محصولات چه در مزارع و چه در واحدهای تولیدی، کارخانجات و کشتارگاه‌ها نیز حضور خواهند داشت.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی توضیح داد: علاوه بر این نیز فعالان عرصه محصولات لجستیک استاندارد حمل و نقل که بخش اعظم آن بر عهده دامپزشکی استان است، برای حضور در این نمایشگاه دعوت شده‌اند. موارد مرتبط با کیفی‌سازی محصولات، مراقبت از صنعت دام و طیور، حراست از صنعت دامپروری کشور که بر عهده دامپزشکی است و سلامت دام و سلامت جامعه در این نمایشگاه مطرح خواهد شد.

قنبری افزود: باید به دنبال این باشیم که نمایشگاه به عنوان یک کانون یادگیری برای تولیدکنندگان و بهره‌برداران عمل کند و آنان را با دانش و فناوری روز آشنا کند. تلاش ما این است که نمایشگاه به عنوان یک کانون یادگیری ایفای نقش کند و در بهبود وضعیت و ارتقاء تولید در زمینه‌های دامی و کشاورزی موثر باشد.

حضور هیأت های خارجی

در ادامه برگزارکننده نمایشگاه دام، طیور و آبزیان مشهد با اشاره به برگزاری این نمایشگاه تخصصی در مشهد، گفت: ۹ شرکت با محصولات دام  و طیور از کشورهای ایتالیا، آلمان، چین، ترکیه حضور خواهند داشت، همچنین هیات های خارجی از عراق، افغانستان و سوریه از این نمایشگاه بازدید به عمل خواهند آورد.

مدیر عامل شرکت برساز رویداد پارس درباره اهداف این نمایشگاه اظهار داشت: معرفی تولیدات جدید، ایجاد فرصت برای برقراری ارتباط و شناسایی شرکت‌های معتبر داخلی و خارجی، آشنایی با آخرین دستاوردها و فن‌آوری‌های تخصصی ارائه شده از سوی شرکت‌کنندگان، در اختیار گذاردن فرصت انعقاد قراردادهای کاری، پیشرفت و توسعه فعالیت‌های اقتصادی شرکت کنندگان، شناخت نیازهای مشتری، ارزیابی نحوه افزایش توان صنعت دام و طیور و بهره‌گیری گسترده از تبلیغات در جهت افزایش اعتبار و معرفی بهتر شرکت‌کنندگان از جمله اهداف برگزاری نمایشگاه بوده است.

ایرانی تصریح کرد: همچنین فراهم ساختن زمینه مناسب جهت ارائه آخرین دستاوردهای نوین علمی، پژوهشی و صنعتی در حوزه‌های مختلف کشور و تقویت ارتباط بین دانشگاه‌ها و مراکز علمی پژوهشی در جهت افزایش کیفیت تولید و رسیدن به استانداردهای جهانی به منظور افزایش صادرات تولیدات داخلی در این بخش از دیگر اهداف این نمایشگاه می باشد.

حضور مؤثر دانش بنیان ها

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: مهمترین محور خروجی نمایشگاه دام، طیور، آبزیان، دامپزشکی و صنایع وابسته، تکنولوژی و مکانیزاسیون است.

مجید جعفری بیان کرد: برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی فرصتی خوبی برای واحدهای تولیدی فراهم خواهد کرد. یکی از موضوعات تاثیرگذار در حوزه نمایشگاهی توسعه موضوعات مرتبط با حوزه دانش‌بنیان است.

وی افزود: برخلاف گذشته که تورهایی برای جذب و حضور بهره‌برداران در نمایشگاه برگزار می‌شد، امروزه حضور بهره‌برداران در نمایشگاه به صورت خودجوش بوده و حتی در چندسال اخیر حضور تولیدکنندگانی را شاهد بودیم که تولیدشان در حد نمایشگاهی نیز نبوده است.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی عنوان کرد: مهمترین محور خروجی نمایشگاه، تکنولوژی و مکانیزاسیون است؛ ضمن اینکه تبادل نظرات و اطلاعات در نمایشگاه صورت می‌گیرد. استقبال کمتر کارخانجات خوراک دام از نمایشگاه‌ها به دلیل این است که بحث ترویجی و تبلیغات آن‌ها منتقل شده، مگر اینکه برخی کارخانجات محصول جدیدی برای ارائه داشته باشند.

جعفری اضافه کرد: آنچه برای شرکت‌کنندگان در نمایشگاه جاذبه دارد، حوزه دانش‌بنیان است و در چند سال اخیر محور مکانیزاسیون در نمایشگاه مورد توجه بوده است. بدون شک نمایشگاه کاستی دارد و رسانه‌ها علاوه بر انعکاس اطلاع رسانی با حضور در نمایشگاه وضعیت صنعت دام و طیور در کشور را بررسی و کاستی‌های این حوزه را منعکس کنند.

وی در خصوص قیمت‌های تعریف شده در حوزه تولید گفت: قیمت تمام‌شده نمی‌تواند ثابت باشد، ما به عنوان متولی در این حوزه روی این مسئله حرف داریم. قیمت به بازار و تولید وابسته است؛ قیمت‌ها باید شناور و تابع عرضه و تقاضا باشد و بر مبنای یک سود متعارف از قیمت تمام شده باشد، لذا بهترین بخشی که می‌تواند قیمت تمام شده را تعیین کند بخش خصوصی و تولیدکننده است.

برگزار کننده این نمایشگاه در خصوص زمینه فعالیت مشارکت کنندگان بیان کرد: زمینه مشارکت‌کنندگان در بخش خوراکی شامل تولیدکننده خوراک دام و طیور، پودر ماهی، تولید انواع کنسانتره، تولیدکننده صدف معدنی، تولید پودر ماهی، افزودنیهای خوراک دام، تولید پودر چربی ویژه خوراک دام و طیور، فرآوری دانه های روغنی تولید خوراک آماده طیور(دان پلت)، تولید و توزیع افزودنی ها و ریزمغذی ها، تولید پودرهای میکرونیزه معدنی و کربنات کلسیم  تولید ذرت سویا، گندم و جو می باشد.

وی ادامه داد: همچنین در بحث دارویی شامل تولید دارو و نهاده های تغذیه ای، تولید واکسن های دامپزشکی و مواد بیولوژیک، تولید سرم های دامی، پرمیکس‌های درمانی، تولید مکمل های غذایی و درمانی، تولید شوینده و ضدعفونی کننده و مواد بهداشتی، تولید آجر لیسیدنی دام، تولید محلول های تزریقی، لوازم یکبار مصرف، تولید کالاهای دامپزشکی، تولید اسید چرب و روغن گیاهی می باشد.

برگزار کننده این نمایشگاه با اشاره به تجهیزات که از دیگر زمینه های این نمایشگاه می باشد، اظهار داشت: در بحث تجهیزات شامل تجهیزات نگهداری دام و طیور، تجهیزات جوجه کشی و مرغداری، تجهیزات و ماشین آلات صنایع کشتارگاهی، تجهیزات و تاسیسات و ماشین آلات پرورش دام و طیور، تجهیزات، تاسیسات و ماشین آلات تولید صنایع وابسته، وسایل و تجهیزات شیردوشی و مواد ضدعفونی کننده، ماشین بسته بندی، سیستم های برودتی و سردخانه ای، سیستم های تهویه، سیستم های گرمایشی و سرمایشی، سیستم های توزین، ماشین آلات حمل و انتقال دام و فرآورده های دامی، تجهیزات آزمایشگاهی می باشد.

حامد ایرانی تصریح کرد: همچنین در زمینه خدمات شامل طراحی، نصب، راه‌اندازی کارخانجات فرآوری گوشت، مرغ، ماهی، بازار الکترونیکی خرید و فروش کالاهای دام و طیور، پرورش شتر مرغ، پرورش بوقلمون، تولید جوجه یک‌روزه و تخمگذار می‌باشد.

وی درباره برنامه های جانبی این نمایشگاه اظهار داشت: بازدید کنندگان و برنامه های جانبی این نمایشگاه شامل کارگاه ها و سمینار های آموزشی با همکاری سازمان نظام مهندسی و کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی از دیگر برنامه های این نمایشگاه است.

ایرانی افزود: این نمایشگاه در فضایی به وسعت کلی ۱۶ هزار متر مربع و در سالن های فردوسی و عطار برپا می شود.

برگزارکننده این نمایشگاه اذعان داشت : ۱۶۰ شرکت‌کننده در نمایشگاه حضور دارند که تعداد شرکت‌های داخل استان خراسان رضوی ۸۸ شرکت و همچنین ۷۲ شرکت خارج از استان شامل خراسان شمالی، خراسان جنوبی، سمنان، تهران، قم، البرز، فارس، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اصفهان، یزد، خوزستان، قزوین، گلستان، مازندران می‌باشد.

وی با اشاره به حضور ۹ نمایندگی‌ محصولات خارجی عنوان کرد: ۹ شرکت با محصولات دام و طیور از کشورهای ایتالیا، آلمان، چین، ترکیه حضور خواهند داشت، همچنین هیات‌های خارجی از  عراق، افغانستان و سوریه بازدید به عمل خواهند آورد.

ایرانی ضمن دعوت از علاقمندان به ویژه متخصصان برای بازدید از این نمایشگاه، خاطر نشان ساخت: این نمایشگاه از ۸ لغایت ۱۱ آذرماه ۱۴۰۳ در محل نمایشگاه بین‌المللی مشهد دایر بوده و علاقمندان می‌توانند همه روزه از ساعت ۱۶ تا ۲۱ از این نمایشگاه بازدید نمایند.

صادرات به ۲۰ کشور

در ادامه معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی گفت: خراسان رضوی قطب تولید انواع فرآورده های دامی در کشور است که معمولا مقام نخست تا سوم را از آن خود دارد.

قربان زاده افزود: گستردگی جغرافیایی استان، تنوع واحدهای تولید در بخش فرآورده‌های خام دامی و پرورش انواع دام، طیور و آبزیان و پذیرایی سالیانه ۳۰ زائر باعث شده است که استان به صورت خاص در بحث مسائل مرتبط با بهداشت دام و فرآورده های خام دامی باشد.

وی ادامه داد: دامپزشکی به عنوان متولی حفظ بهداشت این صنعت در واقع در دو جنبه نقش ایفا می‌کند. یکی حفظ بهداشت صنعت که سبب افزایش کمیت و کیفیت تولید می باشد و بطور قطع هزینه های تولید با رعایت بهداشت، مکانیزه کردن پرورش کاهش پیدا می‌کند.

قربان زاده اعلام کرد: ضریب تبدیل‌ها و هزینه‌هایی که در رعایت مسائل بهداشتی می‌شود در کاهش هزینه‌ها بسیار تاثیرگذار است زیرا اکثر بیماری‌های واگیردار برای دام، طیور و آبزیان سبب ۵ تا ۲۵ درصد کاهش تولیدات می شود و این در حالیست که ۸۳۲ بیماری مشترک بین انسان و دام وجود دارد اما خوشبختانه در تولیدات دامی به ۲۰ کشور صادرات داریم و در این خصوص استان از رتبه خوبی برخوردار است.