خبرنگار پیشکسوت صدا و سیما:

سواد رسانه‌ای مهم‌ترین عامل استفاده اصولی از دنیای مجازی است

عاطفه میرسیدی خبرنگار پیشکسوت و فعال حوزه رسانه در گردهمایی نوجوانان رسانه‌ای مشهد با بیان اینکه من یک مادر هستم و مادر شدن مقطع خاصی از زندگیست، گفت: مادر شدن دنیای دیگری است که نیازمند داشتن مهارت و توانمندی و تفکری باز و پویا برای تربیت فرزندان است.

به گزارش توسعه و اقتصاد پایدار؛ میرسیدی خبرنگار پیشکسوت صدا و سیما با اشاره به راه پر فراز و نشیبی که طی ۲۵ سال در عرصه رسانه و صدا و سیما طی کرده، به ظرفیت‌ها و چالش های فضای رسانه اشاره کرد و افزود: دسترسی به فضای مجازی و دنیای رسانه نیازمند مهارت افزایی است چرا که با یک اشاره ما را با دنیایی ناشناخته پیوند می‌زند که مملو از محتواهای درست و نادرست است که تشخیص و تمیز دادن آن نیازمند قدرت تحلیل درست است.

میرسیدی با بیان اینکه روزهای سخت و تلخ برای همه ما در فضای رسانه وجود دارد؛ تصریح کرد: این فضا به مادر و مادرانگی احتیاج دارد چون بسیاری از محتوا و دانستنی‌های این فضا مختص بانوان است لذا تا کسی مثل مادر قلبش برای عشق و محبت نتپد نمی‌تواند آن مفاهیم را تجزیه و تحلیل کند چرا که این فضا در عین مفید بودن فضای ترسناکی هم هست که نیازمند بینش‌افزایی است.

وی با تاکید بر لزوم داشتن سواد رسانه‌ای در شرایط کنونی جامعه تصریح کرد: صحت سنجی مطالب فضای مجازی برای همه افراد جامعه لازم است چرا که اگر همه به این مهارت واقف باشند هر مطلبی را دنبال نمی‌کردند و یا نشر نمی‌دادند.

خبرنگار پیشکسوت صدا و سیما با بیان اینکه باید قبل از پذیرش و باور هر مطلبی صحت سنجی آن را اولویت دهیم، خاطرنشان کرد: صحت مقدم بر سرعت است و بعد از آن جامع نگری مطالب را تیز باید درست تشخیص داد.

وی با بیان اینکه فعالیت و حضور در فضای رسانه نیاز به قوی کردن خود و مجهز بودن به حرز و حفاظ قوی بینش رسانه‌ای دارد، گفت: بر این اساس شما توان “نه” گفتن و “بله” گفتن به جا و به موقع را خواهید آموخت و می‌توانید موارد را با واقعیت تطبیق داده و تشخیص دهید چه مطالبی را باید نشر داد و یا رد کرد.

میرسیدی با بیان اینکه در شرایط کنونی سن استفاده از گوشی‌های هوشمند حتی به کودکان شیرخوار نیز رسیده، عنوان کرد: با این وصف مهارت افزایی و آگاه سازی ابعاد این فضا امری لازم و ضروری است اما نباید دستوری بلکه باید آموزش محور باشد.

وی متذکر شد: باید آگاه سازی شود که هر خبر و مطلبی را که می‌بینیم و یا می‌شنویم ابتدا در صحت آن تردید کنیم و آن را نقد کنیم و دنبال منبع آن باشیم تا بتوانیم نتیجه درستی بگیریم.

این خبرنگار پیشکسوت صدا و سیما عنوان کرد: داشتن تقوا در عرصه فعالیت مجازی بسیار مهم است؛ اینکه هر مطلبی را باور نکنیم و نسبت به پذیرش و نشر آن حساسیت به خرج داده و اگر به نفع جامعه و افراد است، نشر دهیم؛ و اینکه محتوای رسانه‌ای نباید به ضرر کسی باشد یا دل کسی را بشکند، غیبت و قضاوت و تهمت در آن نباشد که مجموع این موارد یعنی تقوای رسانه‌ای؛ لذا حرمت اشخاص باید در این فضا حفظ شود.

وی با بیان اینکه تقوا در کار رسانه‌ای بسیار مهم است و احترام به هم‌وطنان نیز اولویت دارد، ابراز داشت: رعایت حقوق اشخاص و موضوعاتی که به یک گروه، شهر یا استان و حتی کشور بازمی‌گردد مهم است و در این موارد نباید شایعه‌پراکنی کرد.

میرسیدی متذکر شد: خبر با شایعه فرق دارد اما از دل شایعات باید خبر اصلی را پیداکرد و در ابن زمینه سلامت جسم و روان و سلامت معنوی افراد را نیز اولویت داد چون بسیار مهم است.

وی با بیان اینکه حتی سازمان بهداشت جهانی نیز سلامت معنوی را جزو مهمی از سلامت فردی و اجتماعی میداند، اضافه کرد: در فضای رسانه‌ای نیز باید به حق سلامت معنوی افراد احترام گذاشت.

این خبرنگار پیشکسوت رسانه با بیان اینکه نباید خبر بیار و خبرنویسی بلکه باید خبرنگار بوده و موارد را درست تجزیه تحلیل کنیم، گفت: برای صحت سنجی باید از کارشناسان امر بهره بگیریم و برای کسب درآمد در حوزه رسانه باید متکی بر تفکر و توانمندی، مهارت و درک و قدت فکری خود باشیم.

وی خطاب به نوجوانان حاضر در همایش با بیان اینکه نباید به هر خبر و تولید محتوایی تن بدهید، گفت: بسیار خوب است که بانوان در فضای رسانه وارد شوند چرا که یک خانم رسانه‌ای می‌تواند نگاه متفاوت و زیبایی در تولید محتوای خانواده محور داشته باشد و لذا وقتی بانوان به صورت قوی و توانمند در حوزه رسانه شوند می‌توانند انتقال دهنده قوی بوده و احساسی عمل نکند.

به زعم این فعال رسانه‌ای اگر قوی نباشیم اطلاعات ممکن است ما را متزلزل کند و لذا سواد رسانه‌ای بسیار مهم‌ بوده و قدرت تمیز بین درست و غلط را به ما می‌دهد.