اولین تلاش روسیه برای بازگشت به ماه پس از نیم‌قرن

روسیه قصد دارد ماه‌نشین رباتیک کوچکی را برای اولین‌بار در قطب جنوب ماه فرود آورد و به جست‌وجو برای آب یخ‌زده در قمر زمین بپردازد.

به گزارش توسعه و اقتصاد پایدار؛ روسیه برای اولین‌بار در ۴۷ سال گذشته، یک فضاپیما را به سمت ماه پرتاب کرد. این مأموریت با نام لونا ۲۵ در صورت موفقیت، اولین فرود یک فضاپیما را در قطب جنوب ماه رقم خواهد زد و می‌تواند فعالیت چشمگیر دیگر کشورها و شرکت‌های خصوصی را در آن منطقه از قمر زمین آغاز کند؛ جایی که انتظار می‌رود حجم چشمگیری از آب یخ‌زده را دربر داشته باشد.
لونا ۲۵ بامداد جمعه در ساعت ۰۲:۴۱ به وقت ایران برفراز موشک سایوز از پایگاه فضایی وستوچنی در خاور دور روسیه از روی زمین برخاست. انتخاب این محل برای پرتاب فضاپیمای قمری جدید نشان می‌دهد که روسیه درحال کاهش وابستگی خود به پایگاه پرتاب بایکونور در قزاقستان است. تقریباً پنج روز طول می‌کشد تا فضاپیما به مدار صد کیلومتری دور ماه برسد. تلاش برای فرود ۳۰ مرداد در دهانه‌ی صد کیلومتری بگوسلوسکی، در تقریباً ۵۰۰ کیلومتری قطب جنوب ماه انجام خواهد شد.

مأموریت قمری جدید روسیه یکی از چندین مأموریت برنامه‌ریزی‌شده برای قطب جنوب ماه است.
جست‌وجو برای یخ

داده‌های مداری از دهه‌ی ۱۹۹۰ نشان می‌دهد که قطب‌های ماه حاوی مقادیر چشمگیری آب یخ‌زده هستند که در صورت دسترسی، می‌توانند منبع ارزشمندی برای ماوریت‌های انسانی آینده باشند. نیکو دتمن، رهبر گروه اکتشافات قمری در آژانس فضایی اروپا می‌گوید: «شما می‌توانید از آن آب یخ‌زده، هیدروژن و اکسیژن به‌دست آورید و از این عناصر برای تولید آب آشامیدنی، هوای تنفس‌شدنی یا حتی تولید سوخت استفاده کنید.» بهره‌برداری از این آب می‌تواند ماه را به «سکوی پرتابی برای مقاصد بعدی» در منظومه شمسی تبدیل کند.
لونا ۲۵ که دو دهه در دست ساخت بوده، یک ماه‌نشین ثابت با وزن تقریباً ۱۷۵۰ کیلوگرم است و اولین تلاش روسیه برای فرود روی ماه از زمان مأموریت لونا ۲۴ در سال ۱۹۷۶ محسوب می‌شود. اسکات پیس، دبیر اجرایی سابق شورای ملی فضایی آمریکا می‌گوید لونا ۲۵ در مقایسه با دیگر فضاپیماهای قمری نسبتاً ساده است و فقط ۳۰ کیلوگرم ابزار علمی با خود حمل می‌کند.
ابزار اصلی لونا ۲۵ یک بازوی رباتیک است که تلاش می‌کند تا عمق ۵۰ سانتی‌متری کف دهانه‌ی بگوسلوسکی را با هدف جست‌وجوی آب یخ‌زده حفر کند. اگر آب در ماه کشف شود، از نظر علمی سودمند خواهد بود. سیمئون باربر، دانشمند سیاره‌شناس در دانشگاه آزاد انگلستان می‌گوید: «با درک اینکه ماه چگونه آب را درطول زمان جمع‌آوری کرده است، می‌توانیم تاریخچه‌ی آب در منظومه شمسی را بازسازی کنیم.»
لونا ۲۵ همچنین از سطح ماه عکس می‌گیرد و تعامل بین باد خورشیدی و ماه را مطالعه می‌کند. این کاوشگر همچنین یک بازتابنده‌ی لیزری را برای اندازه‌گیری دقیق فاصله‌ی زمین و ماه به‌کار می‌گیرد. درصورتی که فرود نرم با موفقیت انجام شود، انتظار می‌رود فضاپیما به‌مدت یک سال فعالیت کند.
اگر لونا ۲۵ بدون مشکل روی سطح ماه فرود بیاید، روسیه در زمینی که بسیاری از رقیبان دیگر در آن شکست خورده‌اند، به موفقیت دست خواهد یافت. از سال ۱۹۷۶ فقط چین توانسته روی ماه فرود بیاید.